Waarom we teveel betalen voor internet en tv

Prijzen

Waarom we teveel betalen voor internet en tv

  • door de redactie
  • 28-12-2023
Heb je je ooit afgevraagd waarom je maandelijks zoveel betaalt voor je internet, televisie en vaste telefonie? Telecomexperts wijzen naar een gebrek aan stevige concurrentie in de markt, waardoor grote spelers zoals Ziggo en KPN de prijzen gemakkelijk kunnen hooghouden.

Ongeveer 80% van alle huishoudens krijgt hun vaste telecomdiensten van deze twee giganten. Telecomanalist Tim Poulus noemt dit een duopolie - een soort monopolie, maar dan met twee dominante bedrijven. Hoewel er kleinere concurrenten zijn zoals Delta en Odido, beperkt hun invloed zich tot specifieke gebieden en is de impact op de grote spelers minimaal. De prijzen blijven hoog en volgens Poulus is er weinig ruimte voor Ziggo om te concurreren op prijs vanwege hun hoge kosten en schulden. Aan de andere kant, KPN zou technisch gezien prijzen kunnen verlagen en nog steeds winst maken, maar de neiging blijft om prijzen hoog te houden voor maximale winst.

Elk jaar rond mei kondigen KPN en Ziggo vergelijkbare prijsverhogingen aan, een trend die al meer dan vijftien jaar wordt waargenomen door telecomadviseur Taco Jelgersma. Dit gebeurt ondanks pogingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om in te grijpen en meer concurrentie te stimuleren door regulering en het vaststellen van maximale tarieven. KPN heeft onlangs een vrijwillig aanbod aan de ACM gedaan om concurrenten toe te laten op zijn netwerk en de prijzen te reguleren. Maar critici, zoals Jelgersma, beweren dat dit aanbod meer in het voordeel van KPN is dan dat het de concurrentie bevordert. Het lijkt er volgens hem op dat KPN en Ziggo hun dominante positie blijven gebruiken om de markt te beheersen.

Ondanks deze situatie beweren zowel KPN als Ziggo dat er hevige concurrentie is en dat hun prijsstijgingen voornamelijk te wijten zijn aan inflatie. De ACM blijft de markt monitoren en stelt dat er voldoende keuze en concurrentie is voor consumenten. Als consument is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de prijzen en diensten die worden aangeboden en regelmatig internetprijzen te vergelijken om te zien hoe de markt er voorstaat. Misschien is het tijd om te overwegen of je echt waar voor je geld krijgt, of dat je te veel betaalt door een gebrek aan concurrentie. Blijf alert en overweeg je opties, want alleen door vraag en bewustzijn kunnen we hopen op een eerlijkere markt.


Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Alles in 1 duurder door prijsstijging vaste telefonie

  • 27-01-2017

Alles in 1 pakketten zijn in de periode van 2010 tot 2016 gemiddeld 9% duurder geworden. De grote boosdoener? Vaste telefonie. De prijzen voor vaste... Lees meer

Direct vergelijken

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] tvinternetvergelijken.com
Direct contact

© (2) 2024 Tvinternetvergelijken.com - Alle rechten voorbehouden